Αννίτα Καπουσίζη

Εκπαιδεύτρια Θεάτρου, Σκηνοθέτις, Ηθοποιός

Η Αννίτα Καπουσίζη είναι σκηνοθέτης και δασκάλα υποκριτικής ανθρώπων με νευρομυϊκές παθήσεις. Έχει σπουδάσει ελληνική φιλολογία, είναι κάτοχος διπλώματος δραματικής σχολής και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη θεωρία θεάτρου.
Έχει δουλέψει ως ηθοποιός σε παραστάσεις σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ, ανάμεσά τους και το Φεστιβάλ Αθηνών.
Έχει διατελέσει υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραματολογίου σε θέατρα και πολυ-πολιτισμικούς χώρους.
Το 2011 συνεργάστηκε με το MDA HELLAS (Σωματείο για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις) για τη σύσταση και λειτουργία Θεατρικού Εργαστηρίου.
Από τότε έχει αφοσιώσει την έρευνά της στη δημιουργία του κατάλληλου καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος μέσα από τη νευρολογική παρατήρηση για την παραγωγή παραστάσεων με ανάπηρους και μη ηθοποιούς.
Ανέπτυξε την έρευνά της πάνω στη νευρολογική προσέγγιση της υποκριτικής στις Η.Π.Α ως Υπότροφος καλλιτέχνης του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright 2016-2017, συνεργαζόμενη με το Carolinas Healthcare System Neurosciences Institute και το American Center for Alexander Technique, New York.
Παρουσίασε τη δουλειά της πάνω στο θέατρο με ανθρώπους με νευρομυϊκές παθήσεις στο Oregon Science and Health University (OSHU), στο 4th World Parkinson Congress όπου πραγματοποίησε σεμινάριο πρακτικής της έρευνας καθως και στο ACAT NY με ένα σεμινάριο πάνω στην πρακτική των βασικών αρχών της υποκριτικής μέσα από νευρολογικά δεδομένα και μία παράσταση σε συνεργασία με ανάπηρους ηθοποιούς.
Είναι μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab και του Hellenic Theater Studies Association και European Network of Research and Documentation of Performance of Ancient Greek Drama (Arc-Net).
Είναι η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας ARTimeleia ( www.artimeleia.com) και συν-ιδρύτρια του Directors Lab Mediterranean-DLM (https://directorslabmed.org/).